CardioScan

Zaloga: Na zalogi

Cena: 499,00 €

CardioScan je preventivna storitev, ki združuje genetsko analizo za več zdravil in kardiovaskularnih bolezni, analizo interakcij med zdravili, analizo krvne slike, krvnega tlaka, družinske anamneze in ostalih kliničnih znakov ter posvet pri specialistu kardiologu.

CardioScan

Več slik

Preventivni nasveti so izdelani na podlagi najnovejših znanstvenih dognanj s prepletanjem informacij na štirih področjih:

 • Ocena vašega genetskega tveganja za kardiovaskularne bolezni
 • Genetska analiza odziva na zdravila
 • Vaša krvna slika z ostalimi negenetskimi dejavniki (spol, starost, kadilstvo, diabetes, itd.)
 • Pregled negativnih interakcij med zdravili, ki jih posameznik jemlje

CardioScan vključuje posvet pri zdravniku, specialistu kardiologije, ki ob upoštevanju tako genetskih kot negenetskih dejavnikov tveganja oceni, kakšno je vaše tveganje za razvoj kardiovaskularnih zapletov. Kardiolog vam svetuje tudi o pravilnem jemanju zdravil ter preventivnih ukrepih, usmerjenih v ustrezno prilagoditev prehrane in življenjskega sloga.

CardioScan predstavlja najbolj izpopolnjen preventivni pregled za bolezni srca in ožilja. Gre za inovativno povezavo genetskih faktorjev z ostalimi dejavniki tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja.

Osnova CardioScana je genetska analiza, s pomočjo katere ocenimo posameznikovo genetsko tveganje za različna kardiovaskularna obolenja. S CardioScan genetsko analizo prav tako določimo, kako se posameznik odziva na zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje kardiovaskularnih bolezni.

Genetska analiza za bolezni

Genetska analiza za kardiovaskularne bolezni predstavlja izhodišče za izračun genetske obremenjenosti, ki pove, kako verjetno je, da bomo zaradi našega genetskega zapisa za neko boleznijo zboleli. Glede na to, da na nas vplivajo tako geni kot tudi okolje, nam lahko tovrstne informacije ogromno pripomorejo k zmanjšanju tveganja: spodbudijo nas, da spremenimo življenjski slog (npr. opustitev kajenja) bodisi nam z zgodnjimi preventivni obiski zdravnika koristijo pri pravočasnem odkrivanju in zdravljenju bolezni.

Poleg genetskih dejavnikov na pojav bolezni navadno vplivajo tudi različni dejavniki okolja, na katere lahko vplivamo, kakor tudi dejavniki na katere nimamo vpliva, kot sta na primer spol in starost. Posameznikovo ogroženost za kardiovaskularne zaplete tako najbolje ocenimo, če v kombinaciji z genetsko obremenjenostjo upoštevamo še meritve holesterola in krvnega tlaka, morebitno prisotnost sladkorne bolezni, status kadilstva, prisotnost bolezni v družini ter posameznikovo starost in spol.

Genetska analiza za zdravila

Številne raziskave so pokazale, da je pri odzivnosti na zdravila genetski zapis od vseh kliničnih dejavnikov, kot so starost, spol, teža, trenutno zdravje ter delovanje jeter, daleč najpomembnejši dejavnik. Vsaka druga oseba v populaciji poseduje genetske variacije, ki ji spremenijo delovanje zdravil.

Celične beljakovine so pogosta tarča zdravilnih učinkovin. To pomeni, da se mora zdravilo najprej uspešno vezati na tarčno beljakovino, da bi doseglo želen učinek. Razlike v genetskem zapisu med ljudmi povzročijo, da te beljakovine niso pri vseh ljudeh enake. To se lahko močno odraža v uspešnosti zdravljenja nekaterih bolezni. Z genetskim testom za odziv na zdravila je mogoče uravnavati doziranje zdravil ter tako doseči optimalen terapevtski učinek, kakor tudi izbrati zdravilo glede na genotip (uživanje samo tistih zdravil, ki delujejo v našem organizmu).

Krvna slika in ostali dejavniki

Poleg genetskih dejavnikov na zdravje srca in ožilja vplivajo tudi številni drugi dejavniki, na katere bodisi nimamo vpliva (starost, spol) bodisi lahko nanje bolj ali manj uspešno vplivamo (holesterol, maščobne obloge, kajenje, prehranske navade, fizična aktivnost).

Interakcije med zdravili

Sočasno jemanje več različnih zdravil je v Sloveniji v porastu in je dandanes pri marsikaterem posamezniku stalnica. Nepoznavanje in nedosledno upoštevanje najnovejših dognanj o součinkovanju zdravil lahko vodi do neracionalne hkratne uporabe več zdravil, kar posledično škoduje našemu zdravju..

Prav s tem namenom pregledamo seznam zdravil, ki jih jemljete, ter ovrednotimo morebitno prisotnost interakcij ter njihovo kritičnost. S pomočjo računalniškega programa izdelamo oceno o primernosti jemanja zdravil ter v primeru nekompatibilnosti priporočimo ustrezne zamenjave za ta zdravila. Dodatno opozarjamo na zdravila in prehranska dopolnila, ki bi lahko v bodoče ob jemanju teh zdravil oziroma prehranskih dopolnil interagirala z že obstoječimi zdravili.

Zdravniški posvet

Na podlagi genetske analize, klinične slike, družinske zgodovine ter prehrane in fizične aktivnosti vam zdravnik napove tveganje za določene kardiovaskularne bolezni. Pomemben del zdravniškega pregleda je svetovanje o preventivi, predvsem z ozirom na povišano tveganje za pojav kardiovaskularnih zapletov ter rezultate (farmako)genetskih testov. V primeru, da bo prišlo do interakcij med zdravili, vam zdravnik svetuje alternativna zdravila, ki bi lahko delovala bolje, oziroma ne bi povzročala neprijetnih neželenih učinkov zaradi interakcij z ostalimi zdravili.

 • Najbolj izpopolnjen preventivni pregled za bolezni srca in ožilja
 • Inovativna povezava genetskih faktorjev z ostalimi kliničnimi znaki
 • Najbolj realna in natančna ocena tveganja za bolezni srca in ožilja
 • Vključuje genetsko analizo najpogostejših bolezni srca in ožilja, kjer za napoved tveganja upoštevamo zanesljive genetske variacije
 • Celosten zdravniški pregled in laboratorijski izvid krvi, osredotočen na dejavnike, ki vplivajo na pojav kardiovaskularnih bolezni
 • Pregled genetskih variacij v genih, ki kodirajo pomembnejše encime, ki lahko vplivajo na presnovo zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje bolezni srca in ožilja
 • Analiza morebitnih interakcij med zdravili, ki jih posameznik že jemlje
 • Sodelovanje z interdisciplinarno ekipo zdravnikov, farmacevtov, biotehnologov in informatikov

CardioScan je zasnovan v skladu s sodobnimi smernicami in pravili priprave genetskih testov. Pri tem sledi priporočilom britanske Komisije za humano genetiko (Human Genetics Commission) ter njenim določbam za genetsko testiranje, namenjeno prebivalcem.

CARDIOSCAN VAM OMOGOČI:

 • Pravočasno odkrivanje bolezni
 • Usmerjene terapevtske postopke
 • Pravočasno in ustrezno prilagojeno preventivo

CardioScan vključuje posvet pri zdravniku, specialistu kardiologije, ki ob dodatnem upoštevanju negenetskih dejavnikov oceni, kakšno je posameznikovo realno tveganje za pojav kardiovaskularnih zapletov. Kardiolog svetuje tudi o pravilnem jemanju zdravil ter ustreznih preventivnih ukrepih, usmerjenih v prilagoditev prehrane in življenjskega sloga.

Genetska analiza

CardioScan testira štiri najpogostejše kardiovaskularne bolezni ter vključuje farmakogenetsko analizo za pet zdravil, ki se uporabljajo pri zdravljenju kardiovaskularnih obolenj:

Genetsko tveganje za razvoj bolezni   Odziv na zdravila (farmakogenetska analiza)
     
Hipertenzija   Varfarin
Srčni infarkt   Klopidogrel
Venski tromboembolizem   Perindopril
Atrijska fibrilacija   Metformin
    Toksičnost statinov

 

Krvna slika+upoštevanje ostalih dejavnikov:

 • Analiza HDL, LDL, trigliceridov in celokupnega holesterola
 • Meritev krvnega tlaka
 • Status kadilca
 • Prisotnost diabetesa
 • Družinska anamneza
 • Spol, starost

Zdravniški posvet

 • Razlaga rezultatov genetskih analiz za bolezni in zdravila
 • Razlaga rezultatov krvne slike in ostalih dejavnikov tveganja
 • Družinska anamneza srčno-žilnih bolezni
 • Ocena posameznikovega realnega tveganja za srčno-žilne bolezni
 • Pregled obstoječih zdravil in interakcij med zdravili z ustreznim svetovanjem
 • Svetovanje o življenjskem slogu in prehrani
 • Dodatna morebitna vprašanja iz vaše strani
 • Osebam, ki imajo zgodovino kardiovaskularnih bolezni v družini
 • Osebam, ki imajo povišan nivo holesterola ali visok krvi pritisk
 • Osebam s sladkorno boleznijo
 • Osebam, ki kadijo
 • Osebam, ki redno jemljejo zdravila, za katera z genetsko analizo določimo učinkovitost presnove
 • Osebam, ki hkrati jemljejo več zdravil, saj obstaja možnost neugodnih interakcij med zdravili
 • Vsem, ki nimajo zdravstvenih težav, vendar želijo z ustrezno preventivo in pravočasnimi pregledi preprečiti razvoj kardiovaskularnih bolezni oziroma jih odkriti dovolj zgodaj, ko je zdravljenje uspešno.

1. Naročilo analize
Na spletni strani podjetja GenePlanet naročite preventivno storitev CardioScan.

2. Prejem DNK kita
Na dom prejmete DNK kit, ki vsebuje zbiralnik sline, dokumentacijo in navodila za izvedbo analize.

3. Odvzem vzorca
V prejeti zbiralnik v skladu z navodili oddate svoj biološki vzorec ter izpolnite Izjavo za izvedbo preventivne storitve CardioScan.

4. Prvi obisk kardiologa
S strani kardiološke ambulante vas v roku nekaj dni kontaktirajo za prvo srečanje (odvzem krvi, meritev krvnega tlaka).
Na prvo srečanje s sabo prinesete prejeto ovojnico, zbiralnik z vašim vzorcem sline ter ostalo dokumentacijo.

5. Analiza DNK
V laboratoriju izoliramo vašo DNK, analiziramo vaš genetski zapis ter izdelamo vašo personalizirano genetsko analizo.

6. Posvet pri kardiologu, kjer prejmete brošuro z rezultati in nasvete zdravnika
Po zaključku analize vas kontaktirajo s strani kardiološke ambulante, da se dogovorite glede termina zdravniškega posveta. Na posvetu prejmete knjigo z vašimi osebnimi rezultati in priporočili ter s kardiologom opravite posvet.

V pripravi.
ENOSTAVNO 

ENOSTAVNO

Produkte podjetja GenePlanet naročite preko spletne strani ali nas pokličete na telefonsko številko 059 25 11 11. Za analizo je potreben zgolj vzorec vaše sline, ki jo povsem enostavno oddate v zbiralnik sline, ki vam ga pošljemo po pošti.

VARNO 

VARNO

GenePlanet zagotavlja popolno anonimnost in varnost strank, saj je biološki vzorec opremljen le z unikatno identifikacijsko kodo. Po zaključeni analizi biološki vzorec v določenem roku ustrezno uničimo.

KVALITETNO 

KVALITETNO

V analize so vključeni genetski označevalci, ki so se v raziskavah izkazali za dokazano zanesljive. Analizo DNK izvajamo v laboratoriju, ki deluje v skladu z ISO standardom 9001 in ima vse potrebne akreditacije, pri tem pa uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo podjetja Illumina.

STROKOVNO 

STROKOVNO

Vsi produkti so zasnovani v skladu s sodobnimi smernicami in pravili priprave genetskih testov. Za njihovo kakovost in strokovno izvedbo skrbi izkušena ekipa strokovnjakov s področij biotehnologije, farmacije, biokemije, medicine, nutricionistike, informatike in drugih sorodnih področij.