Seznam analiz

Bolezni

S pomočjo Osebne genetske analize posameznik izve, kolikokrat bolj od povprečnega človeka je nagnjen k obolenju. Če velja, da za neko boleznijo v povprečju tekom življenja zboli 10 % vseh oseb v populaciji, posameznik pa je nosilec genetskega zapisa, ki določa, da je 4-krat bolj obremenjen za to bolezen, to pomeni, da gre pričakovati, da bo v povprečju 40 % vseh oseb z njegovim genetskim zapisom tekom življenja razvilo bolezen. Ob pregledovanju lastnega genskega materiala in rezultatov pa se posameznik bolj podrobno pouči tudi o osnovah bolezni same, kako spremembe posameznega gena vplivajo na razvoj določenega bolezenskega stanja, na katerem delu kromosoma se ti geni nahajajo, itd. Ti podatki v povezavi s preventivnimi napotki in zdravniškim priporočilom osebi pomagajo pri preventivi, s čimer se poveča verjetnost, da se bolezen ne razvije, oziroma se jo prepozna v zgodnji fazi, ko je zdravljenje bolezni mnogo bolj uspešno.

 

Lastnosti

Če ste v srednjih letih vašega življenja, jih verjetno že dodobra poznate. To pomeni, da verjetno veste, pri katerih stvareh ste bolj uspešni kot pri drugih. Morda pa ne veste, da so tudi vaše telesne značilnosti v veliki večini zapisane v vašem genetskem zapisu. Osebna genetska analiza vključuje kar nekaj povezav med geni in individualnimi telesnimi značilnostmi. Nekatere izmed njih pomembno vplivajo na kakovost življenja (na primer presnova laktoze, kofeina, alkohola), spet druge so informativne narave (na primer zaznavanje vonjav, občutljivost na bolečino).

 

 

Zdravila

Zdravilne učinkovine delujejo tako, da se vežejo na celične beljakovine, sicer ne pride do želenega učinka. Razlike v genetskem zapisu privedejo do tega, da se zgradba katerega izmed točno določenih beljakovin, odgovornih za delovanje oziroma učinkovanje zdravila, pri nekaterih ljudeh razlikuje. To se odraža v učinku zdravila, ki ga ima le-ta na posameznika. Učinek je lahko manjši od pričakovanega, zato zdravljenje ni uspešno, lahko pa zaradi prevelikega učinka pride do pojava neželenih stranskih učinkov, torej do pojava dodatnih zdravstvenih zapletov. Ob poznavanju genetskega zapisa lahko bodisi ustrezno prilagodimo dozo zdravila (jo zvišamo ali znižamo), bodisi zamenjamo zdravilo z alternativnim.

Farmacevtska podjetja načrtujejo tako imenovano poosebljeno zdravljenje. S takim načinom bi zdravniki posamezniku glede na njegov genetski zapis določili dozo zdravila oziroma bi se na podlagi genetskega zapisa odločili za ustrezno zdravilo. Ob vedno bolj natančnem poznavanju človeškega genoma gre pričakovati implementacijo zgoraj opisanega trenda, saj bo zdravstvo na tak način preprečilo številne stranske učinke zdravil oziroma izboljšalo uspešnost terapije z zdravilom. Danes pa je vse to velika prednost za kvalitetno življenje.