Barva oči

Barva-ociOči se med sabo razlikujejo v barvi šarenice, ki lahko izgleda bodisi rjave, zelene, modre ali tudi povsem drugačne barve, na primer rdeče. Za razliko od ostalih analiz, kjer ima na morebiten razvoj bolezni poleg genov velik vpliv tudi način našega življenja, pa na barvo oči ne moremo vplivati, saj gre za lastnost, ki je definirana zgolj z našimi geni. Poglavitni gen, ki določa barvo oči, naj bi bil gen HERC2. Znanstveniki domnevajo, da naj bi omenjeni gen vplival na aktivnost bližnjega gena OCA2 (oculocutaneous albinism II). Produkt gena OCA2 je namreč transmembranski protein, ki uravnava transport tirozina – aminokisline, ki je prekurzor melanina. Delovanje gena HERC2 tako preko transporta tirozina uravnava nastajanje melanina, kar se odraža v različnih odtenkih oči. Več melanina kot je prisotnega v očesni šarenici, temnejšega izgleda so oči.

Bolj podrobno o barvi oči

Šarenica ima za oči enak pomen kot zaslonka za fotoaparat. Pri šarenici ločimo sprednjo in zadnjo epitelno plast. V obeh plasteh se nahaja pigment melanin. Količina melanina se spreminja predvsem v sprednji epitelni plasti. Če je melanina veliko, so oči rjave, pri zelenih očeh je melanina manj, pri modri pa še manj. Zanimiv je primer rdečih oči. V tem primeru je količina melanina zanemarljivo majhna. Zaradi tega se svetloba odbije od kapilar, ki se nahajajo v notranjosti oči, kar daje očem rdečo barvo. Raziskave so pokazale, da na barvo oči vplivajo številni geni. V novejših raziskavah so ugotovili povezavo med barvo šarenice in genom HERC2. Ta gen je pomemben zaradi vpliva na gen OCA2, ki nosi zapis za protein P. Točna vloga proteina P zaenkrat ni znana. Nahaja se v celicah, ki proizvajajo melanin in je verjetno vključen v proizvodnjo melanina.

Drugi vplivi na barvo oči

Novorojenčki imajo praviloma modre oči, ki se nato spremenijo v drugo barvo, kot sta zelena in rjava, saj šele izpostavljanje soncu sproži nastajanje melanina v očesni šarenici. Dejanska barva oči otroka se dokončno izoblikuje do šestega meseca starosti. Pri odraslih ljudeh se spremeni barva oči zaradi poškodb ali jemanja določenih kapljic za oči.