Glavkom

Glavkom---zelena-mrena

Oči so eden najpomembnejših organov in vsi si želimo, da bi ohranili zdrave vse do pozne starosti. Kljub temu lahko naše oči prizadene večje število bolezni, med katerimi je bolj znana zelena mrena oziroma glavkom. Pravzaprav gre za večjo skupino bolezni, ki jim je skupna okvara vidnega živca, do katere pride zaradi odmiranja ali propadanja živčnih vlaken. Imenujemo ga tudi skrivni tat vida, saj v svoji začetni fazi ne povzroča nobenih bolečin in je neopazen. Predstavlja enega vodilnih vzrokov slepote v Združenih Državah Amerike ter drugod po svetu, saj statistični podatki kažejo, da je prisoten pri 12 odstotkih vseh oseb z nepovratno slepoto. Oslabel vid se zazna šele, ko je bolezen že napredovala, zato je pomembno redno merjenje očesnega pritiska pri okulistu.

Glavni dejavnik tveganja za razvoj glavkoma je povišan očesni pritisk

Očesni pritisk skrbi za enakomerno obliko zrkla, ki je iz želatinaste snovi. Pravzaprav na oko pritiska očesna tekočina, imenovana tudi prekatna voda, katere naloga je dovajanje hranilnih snovi očesu. Natančneje očesna tekočina pritiska na lečo, šarenico in roženico. Navadno sproti odteka po krvnem ožilju, težave pa se pojavijo, če začne v očesu zastajati. Takrat se pojavi povišan očesni pritisk, ki povzroči poškodbe na očesnem zrklu ali živčnih celicah na mrežnici. To postopno vodi do poslabšanja in potencialne izgube vida. K nastanku glavkoma dodatno pripomore še povečana občutljivost vidnega živca na neuravnotežen dotok krvi očesa, avtoimune reakcije, sladkorna bolezen in ostale fiziološke motnje.

Glavni simptom glavkoma je slabšanje vida oziroma vidnega polja. Ta postaja vse temnejši in vse bolj meglen. Na žalost to bolnik opazi precej pozno, saj se vid začne slabšati v obrobnem delu vidnega polja. Zato je zelo pomembno zgodnje odkrivanje glavkoma, ki omogoča zaustavitev oziroma upočasnitev razvoja bolezni.

Za primarni glavkom so najbolj ogroženi starejši ljudje (nad 65 let), kratkovidni ljudje z dioptrijo večjo kot minus 4, bolniki s srčno-žilnimi boleznimi, ki imajo slabšo prekrvavitev v organizmu in posledično slabšo prekrvavitev očesa in vidnega živca. Štirikrat bolj so ogroženi tisti, pri katerih je bolezen prisotna v ožjem družinskem krogu.