Kožni rak bazalnih celic

KoZni-rak-bazalnih-celic

Kožni rak bazalnih celic ali bazaliom je najbolj razširjena oblika kožnega raka, ki nastane iz bazalnih celic podkožja. Je najpogosteje diagnosticiran rak na svetu in po številu odkritih primerov presega raka na pljučih, prsih, debelem črevesu in prostati. Samo v Sloveniji vsako leto prepoznamo več kot 2000 novih primerov, čeprav študije ocenjujejo, da je realna pojavnost mnogo večja. Očitno gre razlog iskati tako v prepoznavanju bolezni kot tudi beleženju primerov v registre, kjer stanje ni optimalno. Dodatno pa se je pojavnost raka bazalnih celic v zadnjih 25 letih več kot podvojila. Pri približno dveh tretjinah bolnikov se razvije na delih telesa, ki so izpostavljeni soncu, v eni tretjini primerov pa se pojavi na neizpostavljenih predelih telesa in je vzrok nastanka predvsem genetska predispozicija. Je počasi rastoči tumor, ki le redko metastazira. Največkrat ni invaziven, vendar je za približno polovico obolelih značilno, da v petih letih razvijejo nove primarne lezije. Večinoma nastane v zgornjih dveh tretjinah obraza – najpogosteje na nosu, redkeje na licu ali čelu.

Dermatologi opozarjajo: zdrava zagorelost ne obstaja

Kožni rak se navadno razvije v povrhnjici kože, tako da so tumorji običajno vidni očem in ga pri samopregledu lahko opazimo. Klinično se kaže kot svetleči, biserni vozlički, rdeči ekcemi ali kot zadebelitev kože. Dokončna diagnoza se postavi na osnovi biopsije rakavega tkiva. Ob vsaki spremembi kože, ki se po poškodbi ne zaceli, spremembi barve kože in ob spremembi obstoječega znamenja, je priporočljivo obvestiti vašega osebnega zdravnika. Tako kot pri ostalih rakih, tudi pri kožnem raku velja, da zgodnje odkritje bolezni znatno izboljša rezultate zdravljenja in možnost popolne ozdravitve.

Glavni dejavnik tveganja za razvoj kožnega raka je prekomerna izpostavljenost soncu in ultravijoličnemu sevanju (UV). Pri tem je potrebno poudariti, da ima UV sevanje umetnih virov v solariju enak učinek kot UV sevanje sonca. Dermatologi odsvetujejo izpostavljanje UV žarkom in opozarjajo, da je zdrava zagorelost le iluzija - vsaka zagorelost pomeni opečeno kožo, kar je sinonim za poškodovano kožo.

Ostali dejavniki tveganja so še svetla polt, pozitivna družinska anamneza, sončne opekline v otroštvu, predrakave spremembe na koži ter oslabljen imunski sistem.