Nikotinska odvisnost

Nikotinska-odvisnostNikotinska odvisnost je kompleksen pojav, ki je odvisen predvsem od absorpcije in presnove nikotina. Poleg socioloških dejavnikov ima predvsem pomemben vpliv naš genetski zapis, saj lahko z njimi pojasnimo več kot 50% celotnega tveganja za nikotinsko odvisnost.

Znanstveniki ob že znanih genih z velikim vplivom, kot je CHRNA3, odkrivajo vedno nove gene z manjšim vplivom, k čemur je precej pripomoglo razumevanje biološkega mehanizma odvisnosti. Nikotin deluje na družino acetilholinskih receptorjev v možganih, ker je po zgradbi podoben možganskemu kemičnemu prenašalcu acetilholinu. Vezava nikotina na takšen receptor sproži odpiranje ionskih kanalčkov na celični membrani in sproščanje novih živčnih prenašalcev v možganih, ki povzročajo občutek ugodja. Kronična izpostavljenost nikotinu povzroči spremembe na receptorjih, ki lahko postanejo manj občutljivi ali celo neaktivni. Do sprememb pride tudi v presnovi živčnih celic. Vse te spremembe povzročijo, da lahko kadilec ob prenehanju kajenja pade v abstinenčno krizo.

Bolj podrobno o nikotinski odvisnosti

Če k omenjenim dejstvom dodamo še povezavo med kajenjem in srčno kapjo, pljučnimi boleznimi ter rakom na jeziku, grlu in pljučih, dobimo zadostne razloge za prenehanje kajenja. Vendar se pri tem pogosto pojavi velika težava. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da eno leto po zadnji cigareti vztraja manj kot 5 % oseb, ki so poskusile prenehati s kajenjem brez pomoči. Vzrok je nikotinska odvisnost na katero vplivajo genetski dejavniki.

Nikotinska odvisnost je kompleksen pojav, ki je med drugim odvisen od absorpcije nikotina in njegove presnove. Različni ljudje se na enako količino nikotina odzivajo zelo različno, kar je pogojeno z genetskimi dejavniki. Z njimi lahko pojasnimo več kot 50% tveganja za nastanek nikotinske odvisnosti. Znanstveniki ob tem odkrivajo vedno nove gene, s katerimi želijo dodatno pojasniti vzroke za nikotinsko odvisnost, s čimer bi precej pripomogli k reševanju problema odvisnosti.

Pri iskanju genov, ki bi lahko vplivali na nikotinsko odvisnost, je precej pripomoglo razumevanje biološkega mehanizma odvisnosti. Nikotin deluje na družino acetilholinskih receptorjev v možganih, ker je po zgradbi podoben možganskemu kemičnemu prenašalcu acetilholinu. Vezava nikotina na takšen receptor sproži odpiranje ionskih kanalčkov na celični membrani in sproščanje novih nevrotransmiterjev v možganih, ki povzročajo občutke ugodja. Kronična izpostavljenost nikotinu povzroči spremembe na receptorjih, ki lahko postanejo manj občutljivi ali celo neaktivni. Do sprememb pride tudi v presnovi živčnih celic. Vse te spremembe povzročijo, da lahko kadilec ob prenehanju kajenja pade v abstinenčno krizo.

Eden prvih evropskih kadilcev

Med prvimi kadilci v Evropi je bil Rodrigo de Jerez, član odprave Krištofa Kolumba. Ko se je vrnil v domač kraj, je dim iz njegovih ust in nosu tako prestrašil sosede, da so ga prijavili kar inkvizitorjem. Zaradi tega je bil zaprt celih 7 let! Zanimivo je tudi, da so kajenju tobaka včasih pripisovali zdravilne učinke. Leta 1571 je španski zdravnik Nicolas Monardes v svoji knjigi pripisal tobaku zdravilno moč pri 36 različnih zdravstvenih težavah