Občutljivost na bolečino

Dovzetnost-za-bolecinoNatančni mehanizmi zaznavanja bolečine danes resda še niso povsem razjasnjeni, vendar pa je dokazano, da oblike nekaterih genov vplivajo na intenziteto zaznavanja bolečine. Znanstveniki so namreč ugotovili, da se občutljivost na bolečino med nekaterimi posamezniki močno razlikuje. Odkrili so, da pri nekaterih ljudeh pride do spremembe v zaporedju gena SCN9A, kar se odraža v različnem zaznavanju bolečine. Gen SCN9A je pomemben za tvorbo natrijevih kanalčkov, ki predstavljajo pomemben dejavnik nocicepcije (živčno signaliziranje, kot odgovor na številne potencialno škodljive dejavnike okolja). Tako naj bi gen SCN9A preko uravnavanja transporta natrija določal, kako močno zaznavamo bolečino.

Bolj podrobno o dovzetnosti za bolečino

Bolečina je po definiciji Mednarodnega združenja za proučevanje bolečine neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva. Vendar vzrok bolečine ni nujno poškodba tkiva, hkrati pa ni nujno, da vsako poškodbo tkiva spremlja bolečina.

Zaznava bolečine je rezultat vzdraženja posebnih bolečinskih receptorjev. To so končni deli bolečinskih živcev, na katerih se ob dovolj močnem mehanskem, kemičnem ali toplotnem draženju sproži električni ali akcijski potencial. Ta impulz se po živcih prenese v osrednje živčevje. Odvisno od debeline živčnih vlaken, ki so bila na ta način vzdražena, se razlikuje tudi bolečina, ki je lahko ostra ali topa. Ostra bolečina se od tope razlikuje tudi po tem, da posameznik lahko pove, kje točno ga boli, medtem ko pri topi bolečini težje opredeli mesto bolečine.