Rak debelega črevesa in danke

Rak-debelega-crevesa-in-dankeDebelo črevo predstavlja zadnji del prebavne cevi. Dolgo je približno 1,5 metra in se zaključuje v danko. Tako kot številne druge organe oziroma dele organov našega organizma lahko tudi debelo črevo in danko prizadene rakasto obolenje, ki ga imenujemo kolorektalni rak. Navadno se razvije v višji starosti, pri ljudeh po 50. letu, medtem ko pri mlajših le redko pride do razvoja bolezni. V Sloveniji vsako leto odkrijejo preko 1400 novih primerov raka debelega črevesa in danke, kar pomeni, da spada med eno najpogostejših rakavih bolezni. Preživetje bolnikov z rakom debelega črevesa in danke se v zadnjih letih izboljšuje, predvsem na račun izboljšanja operacijskih tehnik in sistemskega zdravljenja bolezni z zdravili, ki so vedno bolj učinkovita.

Bolezen je posledica delovanja dednih dejavnikov in okolja

Vzrok za nastanek bolezni še ni povsem pojasnjen, znano pa je, da je rak debelega črevesa in danke posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja. Tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke povečuje uživanje mastne hrane in alkohola, kajenje, nezdravo življenje, črevesni polipi in kronične vnetne črevesne bolezni. Osebe z bližnjimi sorodniki, ki so oboleli, imajo do dvakrat večje tveganje za razvoj bolezni.

Običajno se rak debelega črevesa in danke razvije iz izrastkov črevesne sluznice, ki jih strokovno imenujemo polipi. To so tkivne tvorbe, ki večinoma rastejo iz stene črevesa ali danke. Majhni črevesni polipi ne povzročajo težav, večji pa lahko povzročajo krče, hudo zaprtje, krvavitve, bolečine v trebuhu ali celo popolno zaporo črevesja.

Klinični znaki bolezni so odvisni od velikosti, mesta in razširjenosti tumorja. Najpogosteje se kažejo z bolečinami v trebuhu, slabostjo in bruhanjem, težavami s prebavo, občutkom, da črevo ni nikoli do konca izpraznjeno, slabokrvnostjo in izgubo apetita. Številni bolniki zamenjajo zgodnje simptome bolezni z drugimi prebavnimi motnjami, tako da bolezen večinoma odkrijejo šele v napredovali fazi, ko je prognoza slaba.