Srčni infarkt

Srcni-infarktSrčni napad (tudi akutni koronarni sindrom) je stanje, pri katerem pride do nenadne zapore koronarne arterije. Zapora arterije prekine dotok krvi, kar lahko pripelje do delne ali popolne okvare srčne mišice. Srčni napad je glavni vzrok za obolevnost in umiranje tako moških kot žensk po vsem svetu. Vsako leto prizadene približno 1,5 milijona ljudi, več kot pol milijona jih umre. Več kot polovica usodnih primerov se zgodi, še preden bolniki pridejo do bolnišnice. Srčni infarkt se lahko pojavi kadarkoli v življenju, pri čemer incidenca narašča progresivno z leti. Pri petdesetih letih srčni napad v povprečju doživi vsaka peta oseba, pri osemdesetih pa že vsak drugi. Dejavniki tveganja za zaporo so številni in kompleksni, najpomembnejšo vlogo pa ima povišana vrednost maščob v krvi, predvsem slabega LDL holesterola, in povišan krvni tlak. Ostali dejavniki, ki prispevajo k bolezni, so še nezdrava prehrana, kajenje, debelost in diabetes.

Ob sumu na srčni infarkt je potrebno takoj poklicati službo nujne medicinske pomoči (112)

Skupna značilnost bolnikov z akutnim koronarnim sindromom je bolečina v prsnem košu. Ob sumu na srčni napad je potrebno takoj poklicati službo nujne medicinske pomoči (št. 112). Bolnik lahko vzame zdravila, ki bodo takoj zmanjšala bolečine, to je nitroglicerin, ki je na voljo v obliki pršila ali tablet. Če oseba pade v nezavest ali celo preneha dihati, je potrebno nemudoma začetki s postopki oživljanja. Po zdravniški diagnostiki pridejo v poštev različni načini zdravljenja. Razdelimo jih na operacijske tehnike in na zdravila.

Bolezen se prepozna na podlagi bolnikove anamneze in značilnih znakov bolezni. Potrebna je hitra prepoznava bolezni, saj je lahko vsako odlašanje usodno. Ob prihodu reševalnega vozila ali v urgentni enoti bolnišnice zdravnik naredi elektrokardiografijo (EKG), ki takoj pokaže spremembe na srčni mišici. Poleg EKG-ja so za diagnostiko pomembni tudi rezultati krvnih testov, ki kažejo prisotnost encimov v krvi, ki so sicer značilni zgolj za srce, kar prav tako nakazuje poškodbe na srcu.