Tip ušesnega masla

Tip-ušesnega-masla

Ušesno maslo je pomemben proizvod sluhovoda, ki ga izločajo posebne ceruminalne žleze. Pomešan je z odluščenimi površinskimi celicami kože sluhovoda in služi za varovanje sluhovoda – predstavlja zaščito pred fizičnimi in prašnimi delci, vodo in insekti ter bakterijskimi in glivičnimi okužbami. Nezadostno izločanje ušesnega masla je lahko obenem vzrok za suha in srbeča ušesa. Po drugi strani pa lahko prekomerno izločanje ušesnega masla prav tako povzroča težave, saj masleni zamašek pritisne na ušesni bobenček in oslabi sluh. V tem primeru je potrebno ušesno maslo odstranjevati z nežnim izpiranjem sluhovoda. To izvede zdravnik, saj je lahko lastno odstranjevanje z vatiranimi paličkami zaradi možnosti poškodbe bobniča nevarno.

Bolj podrobno o tipu ušesnega masla

Ušesno maslo večinoma razumemo kot nadležno stvar, ki se nam nabira v ušesih in je neprijetnega izgleda. V splošnem razlikujemo dva tipa ušesnega masla, mokrega in suhega. Suho maslo vsebuje okoli 20 odstotkov maščob, je sivkasto rumene barve in bolj kosmičaste strukture. Vlažno maslo na drugi strani vsebuje okoli 50 odstotkov maščob in je bodisi rjave bodisi medene barve ter je lepljivo. Kakšen tip ušesnega masla bo imel posameznik, je odvisno predvsem od genetskega zapisa gena ABCC11. Večina Evropejcev in Afričanov ima tako moker tip ušesnega masla, medtem ko ima večina Azijcev suho ušesno maslo.

Ušesni kanal se večinoma čisti sam. Ušesno maslo nastaja v zadnji tretjini ušesnega kanala. Maslo se počasi pomika proti zunanjosti, kjer se posuši, tvori skupke in odpade. Pri premikanju ušesnega masla pomaga tudi premikanje čeljusti.