Žolčni kamni

Zolcni-kamniŽolč je zeleno-rumena tekočina, ki jo izločajo celice jeter in je v glavnem sestavljena iz soli, maščob in holesterola. Glavna funkcija žolča je izločanje odvečnih snovi in sodelovanje pri presnovi maščob. Ena izmed težav, ki lahko prizadene žolčnik, so žolčni kamni. Gre za trdne kristale različnih soli, ki se nabirajo v žolčniku ali v vodih, ki dovajajo žolč. Pogosto ne povzročajo nobenih simptomov, lahko pa se kažejo v obliki zelo hudega napada. Predstavljajo velik zdravstveni problem razvitega sveta, saj število bolnikov, pri katerih se pojavljajo žolčni kamni, narašča. Bolezen je najpogostejša v zahodnih državah in se pojavlja v vseh starostnih obdobjih, značilno pa je, da se pogostost povečuje s starostjo. Ženske so predvsem zaradi vpliva spolnih hormonov in nosečnosti za bolezen tudi do dvakrat bolj dovzetne od moških.

Bolj podrobno o žolčnih kamnih

Žolčni kamni so trdni kristali različnih soli, ki se nabirajo v žolčniku ali v vodih, ki dovajajo žolč iz jeter ali ga dovajajo v črevo. Pogosto ne povzročajo nobenih simptomov, lahko pa se kažejo v obliki zelo hudega napada.

Žolčni kamni so velik zdravstveni problem razvitega sveta. Število bolnikov, pri katerih se pojavljajo žolčni kamni narašča. V splošni populaciji znaša število bolnikov med 10% in 20% populacije. Bolezen je najpogostejša v zahodnih državah, manj je je v Afriki in Aziji. Bolezen se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih, značilno pa je, da se pogostost povečuje s starostjo. Značilno je tudi, da so ženske, predvsem zaradi vpliva spolnih hormonov in nosečnosti, tudi do dvakrat bolj ogrožene od moških.

Zakaj nastanejo žolčni kamni

Glavni vzrok nastanka žolčnih kamnov je neravnovesje med posameznimi sestavinami žolča. Obstajata 2 tipa žolčnih kamnov. Daleč najpogostejši, (tudi do 80%) so žolčni kamni holesterolskega tipa. Le-ti nastanejo zaradi povečane vsebnosti neraztopljenega holesterola v žolču. Tak mehanizem nastajanja kamnov je najpogostejši, še posebej pri debelih ljudeh. Drugi tip žolčnih kamnov je t.i. pigmentni tip. Kamni so običajno značilne črne barve, predvsem zaradi prevelikega odstotka bilirubina v žolču (bilirubin je posebna snov, ki nastane kot stranski produkt razgradnje beljakovine, ki prenaša kisik po telesu, t.j. hemoglobina).

Dejavniki tveganja za nastanek žolčnih kamnov so številni. Najbolj pomembni so zagotovo ženski spol (zaradi vpliva spolnih hormonov in nosečnosti), povečana telesna teža in debelost, hitro hujšanje z dietami tudi povečuje možnost nastanka kamnov in starost.

Problemi zaradi žolčnih kamnov

Večina bolnikov, ki ima kamne v žolčniku s tem nima kliničnih težav. Bolniki s kamni v žolčniku imajo večinoma kronične težave, lahko pa se pojavijo tudi zapleti. Najpogostejši simptom kamnov v žolčniku je ostra bolečina v zgornjem delu trebuha. Bolečino lahko spremlja tudi slabost in bruhanje. Občasno se lahko pojavijo tudi znaki slabe presnove (napihnjenost trebuha, vetrovi), ki pa so zelo neznačilni.

Najpogostejši zaplet žolčnih kamnov je zapora skupnega žolčnega, jetrnega in pankreatičnega voda, ki vodi v tanko črevo. Tudi pri tem stanju je najpogostejši znak bolečina v trebuhu, poleg pa se pojavljajo tudi rumenkasto obarvanje kože (zlatenica) in bruhanje. Ob vnetju je možna tudi prisotnost vročine. Drugi možni zapleti so vnetje trebušne slinavke in povečana možnost za razvoj raka.

Zaradi dejstva, da je veliko število bolnikov, ki imajo žolčne kamne brez simptomov, se veliko takih bolnikov odkrije pri preiskavah, kjer se iščejo druge bolezni. Če pride do zapletov bolezni bo zdravnik na žolčne kamne posumil že ob pregledu. Za potrditev bolezni bo potreben laboratorijski pregled krvi (ki lahko pokaže povišane vrednosti jetrnih encimov ali pa tudi ne), za dokončno potrditev pa bo najverjetneje potrebno izvesti ultrazvočni pregled trebuha. Pri zapletih bolezni si lahko pomagamo tudi z endoskopskim ultrazvokom, računalniško tomografijo (CT) ali z magnetno resonančnim pregledom (MRI).

Preventiva proti žolčnim kamnom

Nastanka žolčnih kamnov ne moremo popolnoma preprečiti. Če se kamni pojavijo, lahko z dieto preprečujemo nastanek, poslabšanje in ponovitve simptomov. Osebe, ki imajo žolčne kamne, a so brez simptomov, naj uživajo nemastno hrano in ne ocvrtih ali težko prebavljivih jedi.

Kadar se pri osebi s kamni pojavijo žolčni napadi, je priporočljivo, da uživajo v obdobju napadov dieto brez maščob. Sem sodijo tudi jajca, ki vsebujejo mnogo holesterola in vzpodbujajo krčenje žolčnika. Po operaciji žolčnih kamnov ni več potrebna posebna dieta, vendar takšne osebe pogosto težje prenašajo mastno hrano.

Terapija žolčnih kamnov

Osebe, ki ima kamne, a nima simptomov, običajno ni potrebno zdraviti. Kadar pa ima oseba pogoste težave, imamo na voljo medikamentozne, operativne in neoperativne oblike zdravljenja. Za katero obliko zdravljenja se bomo odločili, je odvisno od velikosti kamna, kje se kamni nahajajo in kakšne simptome povzročajo. Tako lahko krčevite bolečine lajšamo z zdravili proti krčem in analgetiki. Če pride do vnetja žolčnika, je potrebno zdraviti tudi z antibiotikom.

Osnovni način zdravljenja za osebe, ki imajo pogoste krčevite bolečine pod desnim rebrnim lokom, predstavlja kirurška odstranitev kamnov, ki se lahko opravi klasično z rezom pod desnim rebrnim lokom. Vse pogostejši in sodoben način kirurške odstranitve žolčnih kamnov pa je s pomočjo majhnih rezov v trebušno votlino, v katere kirurg uvede optično cev in cevaste inštrumente, s katerimi žolčnik s kamni odstrani. Poseg se imenuje laparaskopska holecistektomija. Po tem posegu je bolnišnično zdravljenje krajše in okrevanje hitrejše.

Kadar so kamni prisotni v žolčnem vodu, lahko povzročijo zaporno zlatenico. Takšna komplikacija zahteva nujno kirurško ali nekirurško odstranitev kamnov. Poseg, pri katerem nekirurško odstranijo kamne iz žolčnega voda, se imenuje EPT (endoskopska papilotomija) ter ERCP (endoskopska retrogradna holangio-pankreatikografija). Pri tej obliki zdravljenja s pomočjo endoskopa, ki ga uvedejo skozi usta in pripeljejo do izvodila žolčevoda, vbrizgajo kontrastno sredstvo v žolčni vod. Na takšen način se prikažejo kamni v žolčnem vodu, ki jih nato endoskopsko odstranijo.

Na razpolago so še druge oblike nekirurškega zdravljenja. Holesterolski kamni se lahko raztapljajo s peroralno in kontaktno litolizo.

Pri peroralni litolizi se uporabljajo žolčne kisline kot je ursodeoksiholna kislina (Ursosan). Učinek topitve je odvisen od velikosti in števila kamnov.

Pri kontaktni litolizi se uporablja topilo metil-tert-butilester (MTBE), ki se preko uvedenega katetra dovaja v žolčnik. Na takšen način se lahko raztapljajo kamni ne glede na velikost in število.

Nekirurška metoda zdravljenja je pri izbranih bolnikih tudi litotripsija, pri kateri se kamni drobijo z zunajtelesnimi udarnimi valovi. Pred drobljenjem bolniki običajno prejemajo dodatno še ursodeoksiholno kislino, s katero nadaljujejo tudi po posegu.

Kot dodatek pri zdravljenju žolčnih kamnov ter za preprečevanje nastajanja novih se lahko uporablja tudi mešanica triterpenskih olj.