Zdravila

Učinek zdravil in njihovi stranski učinki so v veliki meri odvisni od genov, ki jih posedujemo. Geni odločajo o hitrosti presnove zdravil, o njihovem potovanju v organe in celice, o izločanju iz organizma in o mestih, kamor se zdravila vežejo, da lahko delujejo.

Zdravilne učinkovine delujejo tako, da se vežejo na celične beljakovine, sicer ne pride do želenega učinka. Razlike v genetskem zapisu privedejo do tega, da se zgradba katerega izmed točno določenih beljakovin, odgovornih za delovanje oziroma učinkovanje zdravila, pri nekaterih ljudeh razlikuje. To se odraža v učinku zdravila, ki ga ima le-ta na posameznika. Učinek je lahko manjši od pričakovanega, zato zdravljenje ni uspešno, lahko pa zaradi prevelikega učinka pride do pojava neželenih stranskih učinkov, torej do pojava dodatnih zdravstvenih zapletov. Ob poznavanju genetskega zapisa lahko bodisi ustrezno prilagodimo dozo zdravila (jo zvišamo ali znižamo), bodisi zamenjamo zdravilo z alternativnim.

Farmacevtska podjetja načrtujejo tako imenovano poosebljeno zdravljenje. S takim načinom bi zdravniki posamezniku glede na njegov genetski zapis določili dozo zdravila oziroma bi se na podlagi genetskega zapisa odločili za ustrezno zdravilo. Ob vedno bolj natančnem poznavanju človeškega genoma gre pričakovati implementacijo zgoraj opisanega trenda, saj bo zdravstvo na tak način preprečilo številne stranske učinke zdravil oziroma izboljšalo uspešnost terapije z zdravilom. Danes pa je vse to velika prednost za kvalitetno življenje.

 

   

 

Zdravila