Tek vas dela pametnejše

Z uporabo magnetne resonance in drugih testov so raziskovalci nedavno analizirali miselne sposobnosti in možgansko strukturo atletov, ki se s športom ukvarjajo 15 let ali več in jih primerjali z desetimi ljudmi istih let ter podobno stopnjo izobrazbe, ki se s športom ne ukvarjajo. Odkrili so, da imajo atleti boljšo integriteto vlaken bele snovi v možganih, kot ljudje, ki ne telovadijo.

Bela snov je bistven del človeškega živčnega sistema in predstavlja komunikacijski sistem možganov. Medtem ko imajo 'sive celice' moč za nevrološko procesiranje motorike in pomnjenje, je belina odgovorna za razpošiljanje teh signalov. Raziskovalci so mnenja, da je njeno postopno propadanje eden izmed glavnih razlogov, da ljudem z leti pešata spomin in motorika.

Po mnenju finske študije mora biti vadba 'aerobna in stalna'. Prav tako so preverili učinke trenutno popularnega 'visoko intenzivnega intervalnega treninga' (HIT) in vaje za moč. Medtem ko je ekipa odkrila majhen odziv po HIT, odziva po vajah za moč ni bilo. Tako ima HIT majhen vpliv na kognitivne sposobnosti, po dvigovanju uteži pa očitno ne boste pametnejši.

Intenzivna aerobna vadba, kot je tek, sicer res spodbuja oblikovanje novih možganskih celic, vendar so to v glavnem matične celice, ki čakajo na to, da jih uporabimo. Vadba ne ustvari novega znanja, pač pa nas pripravi za učenje. Na nas je, da vložimo nekaj aktivnega dela tudi sami. Ugodna rešitev je tako lahko vključitev vadbe v naš delovnik ali dan, rezerviran za učenje.

« Nazaj