S človeškimi matičnimi celicami v boj proti krhkimi kostmi

Matične celice, pridobljene iz plodovnice, bi lahko pomagale pri popravilu krhkih kosti. Vsaj takšna so dognanja nove raziskave, na podlagi katere so ugotovili, da so miši s krhkimi kostmi utrpele za 80 odstotkov manj zlomov, če so bile zdravljene s pomočjo matičnih celic.

Ta raziskava, ki je bila obljavljena v znanstveni publikaciji Scientific Reports, daje upanje, da bi nekoč lahko poznali terapijo, s katero bi zdravili paciente z redkimi boleznimi kosti, kot je osteogenesis imperfecta, ki lahko povzroči rojstvo otroka z večimi zlomi kosti, izgubo sluha, krhkimi zobmi and težavami z rastjo. Morda bi lahko pomagala tudi ljudem z osteoporozo, boleznijo, ki najpogosteje ob spremembi nivoja hormonov prizadane starejše moške in ženske.

Plodovnica v maternici ima več vlog: pomaga pri zaščiti otroka v razvoju, vsebuje pa tudi matične celice, s pomočjo katerih se plodovnica sploh razvije. Znanstveniki so z izoliranjem matičnih celic iz te tekočine prišli do ugotovitve, da lahko le-te pomagajo pri krepitvi šibkih kosti.

Ko so vbrizgali celice v posebej za ta namen gojene laboratorijske miši, so videli, da so te ojačale njihove kosti in povečale prožnost. Nadaljnje raziskave so pokazale, da celice ne povzročajo nove rasti kosti, temveč so vzpodbujale obstoječe celice, osteoblaste, da so povečale svojo aktivnost in tako kreirale nove kostne celice.

Pri celotnem dognanju je najbolj vzpodbudno dejstvo, da bi ta terapija lahko pomagala ne le tistim, ki imajo težave z okostjem prirojene, temveč tudi tistim, ki so jih razvili tekom časa. Dr. Pascale Guillot, vodja raziskave, je za novinarsko hišo BBC News povedal, da bodo morda v naslednjih nekaj letih razvili način za upočasnitev staranja okostja in s tem zmanjšali pogostost zlomov.

Terapija pa bi lahko imela tudi medzvezdno rabo. Ena največjih težav za človeka pri dolgih vesoljskih potovanjih je ravno propadanje in slabenje kosti. Astronavti pazijo, da so v mikrogravitaciji kolikor se da fizično aktivni, vendar to običajno ni dovolj za popolno zmanjšanje izgube kostnih struktur. Če se bo terapija izkazala za uspešno, bi lahko ponudila rešitev za to prepreko.

Z uspešnimi prvotnimi eksperimenti se upanje za klinične preizkuse na ljudeh v naslednjih nekaj letih povečuje. 

« Nazaj