Vir energije: Banane ali športni napitki?

Banane so eden izmed najljubših virov energije za vzdržljivostne in rekreativne športnike. So bogat vir kalija in drugih hranilnih snovi.

Raziskava, ki je bila izvedena na Appalachian State University v Kannapolisu- Severni Karolini, v ZDA, in je bila objavljena v znanstveni reviji PLoS ONE, je pokazala dodatne prednosti uživanja banan.

Raziskovalec dr. David C. Nieman je dejal:. "Želeli smo preučiti , kaj je bolj koristno  med intenzivnim kolesarjenjem - banane ali športni napitek z ogljikovimi hidrati. Ugotovili smo, da je bila sposobnost enaka z bananami ali z športnimi napitki, vendar imajo banane več ostalih prednosti."

Študija je pokazala, da so banane kolesarjem ne samo zagotovile antioksidante, ki jih ne najdemo v športnih pijačah, ampak tudi večjo hranilnost, vključno z vlakninami, kalijem in vitaminom B6. Vsebujejo bolj zdravo mešanico sladkorjev kot športni napitki.

V študiji so usposobljeni kolesarji med simulirano 75-kilometrsko cestno dirko, ki je trajala med  2,5 in 3 urami, vsakih 15 minut spili bodisi kozarec športnega napitka z ogljikovimi hidrati ali zaužili pol banane. Kolesarjem so pred in po kolesarjenju odvzeli vzorce krvi in jim analizirali več kot 100 presnovkov (metabolitov).

Dr. Nieman je dejal: "Ta vrsta raziskave kaže, da lahko zaužijete zdrav vir ogljikovih hidratov pred in po vadbi in ki bo ravno tako dobro podpirala vaše atletske sposobnosti kot športni napitki."

« Nazaj