Z redno telovadbo preprečite panične napade in sorodne motnje

Raziskovalci na Univerzi Southern Methodist v Dallasu in Univerzi Vermont v Burlingtonu so ugotovili, da se ljudje, ki so zelo dovzetni za anksioznost, se torej izredno bojijo slabosti, hitrega bitja srca, vrtoglavic, bolečin v trebuhu in zasoplosti, ki spremljajo paniko, na stresor, ki povzroča paniko, odzivajo z dosti manj anksioznosti, če so bili fizično zelo aktivni.

Predlog raziskovalcev ni, da bi telovadili namesto farmakoterapije ali psihoterapije, temveč da lahko fizično aktivnost koristimo kot alternative, predvsem tisti, ki nimajo dostopa do tradicionalnega zdravljenja. Telovadbo osebni zdravniki že predpisujejo za izboljšanje splošnega zdravja in prav z njo bi si lahko pomagalo več ljudi, ki potrebujejo zdravljenje zaradi depresije ali anksioznosti.

Telovadba deluje kot antidepresivno zdravilo, izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje anksioznost, pravijo raziskovalci. Zato menijo, da bi lahko služila kot učinkovita strategija za preprečevanje in zdravljenje motenj anksioznosti. Kadar telovadimo za boljše počutje, delamo prav to, kar koristi našemu zdravju.

« Nazaj