Pogosta vprašanja

Zakaj bi si želel storitve, ki mi jo ponuja GenePlanet?

Za storitve GenePlaneta se je primerno odločiti, ker vam bodo lahko pomagale pri doseganju kvalitetnejšega življenja iz zdravstvenega pogleda in iz pogleda boljšega izkoriščanja svojih lastnosti in zmožnosti, ki jih do sedaj mogoče niste poznali.

Kaj moram o storitvi vedeti, preden se vpišem?

Zapomnite si, da podjetje GenePlanet nudi informativno storitev. S pomočjo storitve boste izvedeli več o svojem genomu ter kako so nekatere genske variante povezane z določenimi telesnimi značilnostmi ali stanji.
Storitev podjetja GenePlanet informativna in ni medicinski test ali pa test za kakršno koli uporabo za zdravstvene namene, diagnosticiranje, gensko svetovanje ali zdravljenje.
Če nameravate izsledke storitve uporabiti v zdravstvene in druge namene, ki so bili malo pred tem našteti, se morate prej nujno posvetovati z zdravnikom, genskim svetovalcem ali kakim drugim za to pristojnim strokovnjakom.

Ali naj preberem Splošne pogoje uporabe?

Priporočamo vam, da si preberete Splošne pogoje uporabe in izdelave osebne genetske analize GenePlanet. Ob branju teksta, boste izvedeli pomembne stvari, ki se nanašajo na razmerje med vami in genEplanetom ter storitvijo, ki vam jih nudimo.
Splošni pogoji uporabe govorijo o splošnih zadevah poslovanja genEplaneta in našega razmerja z vami. Govorijo o stvareh, kot so naročilo, pošiljanju zbiralnika sline z navodili, rezultatih,  vašem računu, preklicu naročila in povračilu denarja, … Prosimo vas, da tekst pazljivo preberete, saj boste tako razumeli osnovne stvari, ki jih morate vedeti, da bo naše poslovanje najbolj učinkovito in brez nevšečnosti.

Kako izvedem naročilo storitve?

Ko se odločite za storitev, ki bi jo radi kupili boste vnesli želeno število in kliknili na gumb »V košarico«. Nato se lahko odločite ali boste nadaljevali z nakupovanjem ali pa šli na blagajno. Pri odločitvi za naročilo naših storitev na naši spletni strani izberete možnost »naročilo analize«. Nato vas bo program vodil skozi niz preprostih korakov, kjer boste izrazili svoje želje. Odločili se boste med naročilom paketa zase ali pa naročilom darilnih bonov, ki jih lahko podarite svojim bližnjim.
Pri naročilu paketa zase si boste označili paket in nam nato posredovali podatke, ki jih potrebujemo, da vam pošljemo na dom zbiralnik sline z navodili in izvedemo ustrezno analizo. Odločite se tudi ali po izvedeni analizi uničimo vaš vzorec sline ali ne, več o tem pa si preberite spodaj. Izberete tudi način plačila, ki je lahko z kreditno kartico, PayPalom, po predračunu ali pa z darilnim bonom, ki ste ga dobili.
Pri naročilu darilnega bona pa se odločite za paket in nato način plačila. Po izvedenem plačilu vam bomo na vaši strani prikazali unikatno identifikacijsko geslo, ki ga sporočite svojim bližnjim, ki jim želite paket podariti. Številke bodo nato ostale vidne v vašem uporabniškem računu, razdeljene pa bodo v dva stolpca. Neizkoriščene, kjer bodo številke, ki še niso bile izkoriščene kot plačilo za paket ter izkoriščene, kjer bodo številke, ki so že bile izkoriščene za plačilo paketa. Tako boste lahko sledili, kdaj bo vaš darilni bon unovčen.

Kakšne možnosti plačila imam?

Pri plačilu lahko izbirate med PayPalom, kreditno kartico in predračunom.
Pri izbiri Paypala ali kreditne kartice vam bomo, ko nam bodo potrdili plačilo, o tem napisali obvestilo na vaš uporabniški račun ter poslali elektronsko pošto ter v določenem času tudi zbiralnik sline z navodili.
Pri izbiri plačila z predračunom se vam bo izpisal predračun, ki ga boste lahko natisnili. Ko bomo prejeli obvestilo o plačilu predračuna, vas bomo o tem obvestili na vaš uporabniški račun in mail ter vam v določenem času poslali zbiralnik sline z navodili.

Ali lahko storitev krijem iz zavarovalne police?

Ker storitev podjetja GenePlanet ni namenjena za namene zdravstva, zdravljenja ali diagnosticiranja, temveč zgolj v informativne namene, vam storitve vaša zavarovalnica ne more poravnati.

Kako dolgo lahko dostopam do svojih podatkov na ustvarjenem računu?

Ko ste enkrat vpisani v račun naše storitve, lahko do njega dostopate vse do preklica izvršenega iz vaše strani.

Ali lahko dobim popust?

Popust je mogoč ob naročilu storitve za več oseb.

Ali je zame kakšna razlika, če cela družina naroči storitev?

Prednost, če se cela družina odloči za naročilo paketa, je količinski popust, ki ga lahko dobite. Prav tako pa nadalje lahko medsebojno primerjate rezultate.

Lahko storitev podjetja GenePlanet naročim kot darilo?

Da, storitev lahko naročite kot darilo prijatelju, družinskemu članu ali kateri drugi osebi.

 

Vzorci, test in analiza podatkov


Kako lahko GenePlanet genotipizira moj genom?

Podjetje GenePlanet pri svojem delu uporablja najnovejše izsledke znanosti na področju funkcijske genomike. Genetske razlike med ljudmi je revija Science razglasila za preboj leta 2007, za kar ima največ zaslug dokončan projekt Human HapMap, podjetje GenePlanet pa se nadeja še več podatkov po končanem projektu Tisoč genomov, ki se je pričel leta 2008.
Za genotipizacijo potrebujemo vzorec vaše DNK, ki se nahaja v jedru vsake somatske celice – tudi v celicah ustne sluznice, ki se nahajajo v slini. Iz teh celic v naših laboratorijih izoliramo DNK in jo pomnožimo z metodo PCR. Tako pomnoženo DNK razkosamo in nanesemo na biočipe. Z bralci biočipov nato določimo gensko varianto značilno za vaš genom.

Kakšen vzorec potrebujete za pregled mojega genoma?

Vzorec DNK pridobimo iz celic ustne sluznice, ki se nahajajo tudi v slini. Navodila za odvzem vzorca si lahko ogledate na naši spletni strani, dobili pa jih boste tudi na dom v kompletu, ki bo vseboval zbiralnik sline, navodila za njegovo uporabo in pisemsko ovojnico z našim naslovom ter plačano poštnino. V to pisemsko ovojnico nato zapakirate zbiralnik sline z vašo slino in ga odnesete na pošto.

Zakaj potrebujete ravno slino?

V laboratorijih širom sveta so dokazali, da je ta način najprimernejši, saj tako pridobimo popolnoma zadostno količino za test primerne DNK. Sama metoda odvzema pa je tudi popolnoma neinvazivna in preprosta za uporabnika storitve, ki jo lahko izvede doma za razliko od prebadanje z iglo, ki je potrebno, da bi se odvzel npr. vzorec krvi.

Kam pošljem vzorec sline?

Skupaj z zbiralnikom sline boste prejeli tudi ovojnico, ki bo že naslovljena na naslov genEplaneta. Po odvzemu vzorca zbiralnik sline zapakirate v to ovojnico in jo odnesete na najbližjo pošto.

Koliko časa potrebujete za analizo mojega genoma oz. po kolikem času bom že lahko pregledoval rezultate?

Od dne, ko bomo prejeli vaš vzorec sline, bodo rezultati pripravljeni v času od 5 do 6 tednov. Ko bo analiza končana in rezultati natisnjeni, vam jih bomo priporočeno z osebno vročitvijo poslali na naslov, ki ste ga navedli ob naročlu.
V podjetju se strogo držimo zastavljenih rokov. Možnost je zelo majhna, vendar pa se lahko zgodi, da zaradi nepredvidenih razmer in dejavnikov prekoračimo zagotovljene roke storitve. V tem primeru ne vračamo plačila storitve ali omogočamo denarnega nadomestila za čakanje.

Kako izgleda analiziranje moje DNK v vaših laboratorijih?

Pri svojem delu uporabljamo tehnologijo mikromrež (ang. microarray) podjetja Illumina. Ko dobimo vašo slino iz nje izoliramo genski material (DNK). Po izolaciji to DNK uporabimo na mikromrežah, s katerimi ugotavljamo vse genetske variacije.

Kaj se po analizi zgodi z mojim vzorcem sline?

Po analizi boo vaš vzorec sline uničen, rezultati pa varno shranjeni v naših podatkovnih bazah za potrebe kasnejšega svetovanja glede rezultatov analize. V kolikor želite, da elektronsko obliko vaših rezultatov uničimo, nas o tem pisno obvestite in rezultate bomo na varen in zanesljiv način uničili.

Kako izgleda poročilo o rezultatih?

Rezultati ne bodo suhoparna laboratorijska poročila, ki bi bila strankam na oko neprijetna in zahtevna za branje. Posebno pozornost smo posvetili približaevanju in lažjemu pregledovanje podatkov tudi strankam, ki so na področju humane genetike neuki.
Aplikacija vam omogoča vpogled do rezultatov analize vašega genoma. Pri vsaki genski varianti boste izvedeli, kakšno vlogo odigra pri zvišanem ali znižanem tveganju za določeno bolezen, kako vpliva na vaše telesne značilnosti ali kako se zaradi te variante odzovete na različna zdravila. Poleg tega boste veliko izvedeli o boleznih, delovanju zdravil in telesnih značilnosti ter načinu življenja, ki bi bil prilagojen vašim genskim predispozicijam.


Interpretiranje rezultatov


Kje lahko dobim pomoč pri razlagi rezultatov?

V podjetju smo posebno pozornost posvetili obliki predstavitve rezultatov, ki vam podatke razloži na sila enostaven način in z grafičnimi prikazi. Seveda pa nam lahko ob kakršnih koli nejasnostih ali novem vprašanju pišete na info@geneplanet.com

So večja ali manjša tveganja izračunana na podlagi posamezne etnične skupine?

Tveganja za bolezen vam določimo na podlagi rase, ki ji pripadate. Tako boste izvedeli, kolikokrat večjo ali manjšo možnost imate za določeno obolenje v primerjavi s povprečnim posameznikom.

Zakaj mi za določeno bolezen ne morete postaviti diagnoze?

Storitev podjetja GenePlanet je informativna in ni uporabna v zdravstvene ali podobne namene. Storitev vam omogoča le analizo vaših genskih variacij, ki pa niso nujno povod za obolenje samo. Na to lahko ogromno vplivate z vašim načinom življenja. Ravno to je tudi naš cilj – spremeniti način življenja, da boste živeli dlje in bolj kakovostno. Za vsako drastično spremembo v načinu življenja pa se obrnite na vašega osebnega zdravnika, druga možnost pa je, da to željo zaupate nam, mi pa vas bomo napotili na ustrezno institucijo.

Kako si naj razlagam povišano tveganje za določeno obolenje?

Bolezni na našem seznamu so kompleksne bolezni odvisne od več spremenljivk (in genskih variant) iz vašega genoma in okolja oz. načina življenja. Tudi če imate večkratno možnost, da boste za določeno boleznijo zboleli, to še ne pomeni, da boste dejansko zboleli. Razumeti morate, do so podatki osnovani na statističnih ugotovitvah in ne veljajo nujno za vsakega posameznika posebej.
Na to lahko vplivate tudi s pravilnim načinom življenja, vendar se morate prej posvetovati z vašim osebnim zdravnikom.

 

Zaščita zasebnosti


Kdo vse še lahko vidi rezultate moje analize?

O tem, s kom boste delili svoje podatke, lahko odločate le vi sami. Podjetje genEplanet bo pred posredovanjem vašega vzorca v analizo vašo identiteto zaščitilo z unikatno kodo, ki bo znana le zaposlenim v podjetju. Vsi zaposleni so zakonsko in s podpisanimi izjavami o varovanju zavezani k varnemu delu in nerazkrivanju vaših podatkov. Delovni proces genEplaneta je bil usklajen z zakonskimi določili in zahtevami informacijskega pooblaščenca ter je zanesljiv in varen.

Kje so shranjeni moji podatki?

Vaši surovi podatki so shranjeni v našem računalniškem sistemu, ki je fizično varovan 24/7. Sodobni varnostni sistemi omogočajo varno delovanje in preprečujejo direkten dostop do baze podatkov ter tako onemogočajo nezaželene vdore v sistem. Poleg varovanega dostopa pa so tudi sami spominski diski posebej zavarovani pred krajo, podatki na njih pa skrbno šifrirani, kar še dodatno povečuje varnost vaših podatkov.

Ima moja zavarovalnica vpogled v moje podatke?

Tako vaša zavarovalnica, kot kdorkoli drug iz naše smeri nima dostopa do vaših podatkov. Lahko pa se za to odločite vi sami, prav tako kot lahko del podatkov posredujete vašemu osebnemu zdravniku.
Ne pozabite, da so vaši podatki v podjetju genEplanet hranjeni v sodobnih sistemih z učinkovitimi varnostnimi sistemi in je za dostop do njih potreben večkraten vnos gesel, katera so poznana le zaposlenim z ustrezno odgovornostjo, zaradi česar ni nevarnosti, da bi podatke tretja oseba povezala z vami osebno.