Splošni pogoji uporabe in izdelave genetskih analiz GenePlanet

1.     Splošno

 1. Izvajalec genetske analize in upravljavec osebnih ter občutljivih osebnih podatkov je podjetje genEplanet, osebna genetika, d.o.o. ("Mi", "nas" in "naš"). Prosimo, da podrobno preberete sledeče splošne pogoje uporabe ("Pogoji"), ki vam bodo osvetlili potrebno osnovo storitve in vam dovolili, da odkrijete rezultate in informacije, ki vam jih storitev nudi.
 2. Pridržujemo si pravico, da Pogoje spremenimo kadarkoli in iz kakršnegakoli razloga.
 3. Pogoji so napisani pod vodili zakonskih določil Republike Slovenije. Slovenska sodišča imajo vso in edino sodno pravico glede kakršnihkoli zahtevkov ali sporov, ki izhajajo iz pogojev ali so v povezavi s pogoji.

2.     Postopek naročila

 1. Ob naročilu boste prejeli kit za odvzem vašega biološkega vzorca, navodila za oddajo vzorca, splošne pogoje uporabe in izjavo za izvedbo DNK analize z vprašalnikom za oddajo vaših osebnih podatkov, potrebnih za izvedbo storitve.
 2. Prosimo za natančno navedbo vseh potrebnih podatkov pri svojem naročilu, ker ga v nasprotnem primeru ne bomo mogli sprejeti.
 3. Vzorec sline, vaše osebne podatke ter izjavo za izvedbo DNK analize boste vrnili v naš obdelovalni center.

3.     Telefonsko svetovanje in posvet pri zdravniku

 1. O vseh vprašanjih glede genetske analize pred njeno izvedbo ter rezultatov storitve po izvedbi analize se lahko posvetujete s strokovnjakom oziroma osebjem podjetja genEplanet d.o.o. na telefonski številki 059/25-11-11 ali preko elektronske pošte info@geneplanet.com.

4.     Rezultati genetskega testiranja

 1. V primeru, da bomo opravili genetsko testiranje vaše DNK, vam bomo poskusili poslati rezultate storitve v štiridesetih dneh od dne, ko bomo prejeli vaš vzorec sline.
 2. Informacije (z rezultati), grafična vsebina, tekst, podobe, blagovne znamke, blagovna imena in logotipi (»Materiali«) so zaščiteni z avtorskimi in drugimi zakoni o intelektualni lastnini. Ko se strinjate s Pogoji uporabe, vam sporazumno priznamo za določen čas ne izključujočo licenco za osebne namene; to je branje, ogledovanje, in/ali tiskanje ene kopije materialov, ki so na voljo, v kolikor so vse avtorske pravice, pravice blagovne znamke in druge lastninske pravice nedotaknjene. Vsaka drugačna uporaba vsebine genetske analize, kot je reprodukcija, spreminjanje, distribucija, prenos, ponovna objava, objava ali uporaba vsebine je prepovedana.
 3. V primeru spremembe vaših podatkov, ki so pomembni za dostavo analiz GenePlanet, nas morate o tem čim prej obvestiti in nam sporočiti aktualne podatke. Če tega ne boste storili, se bo izdelana analiza, ki vam bo poslana na naslov naveden ob naročilu, štela za prejeto. 
 4. Po prejemu rezultatov genetske analize sami odgovarjate, da jih ne bo videl nihče, ki ni za to pooblaščen.

5.     Pravica do preklica in povračila

 1. Imate pravico do preklica naročila storitve glede na naslednja določila:
  • V kolikor se odločite, da ne želite izvesti storitve, lahko v roku 7 dni po izvedbi plačila storitve prekličete naročilo storitve. V tem primeru ste nam dolžni vrniti originalno zapakiran kit za odvzem vzorca, mi pa vam bomo vrnili vaš denar.
  • V kolikor ste nam že poslali vaš biološki vzorec, lahko naročilo storitve še vedno prekličete, če vzorca še nismo posredovali v analizo v laboratoriju. V tem primeru vam bomo obračunali administrativne stroške in uporabo kita, razliko pa vrnili.
 2. V vsakem primeru se trudimo, da bi bili z našimi produkti zadovoljni. V primeru, da ste z izdelki ali storitvami, ki ste jih naročili pri nas, nezadovoljni, nas, prosimo, kontaktirajte na elektronski naslov info@geneplanet.com.
 3. V primeru, da pride do veljavne zahteve v zvezi s katerimkoli našim izdelkom z napako v kvaliteti ali storitvijo, ki ne izpolnjuje specifikacij, vam bomo izdelek (ali del izdelka) zamenjali brez dodatnih stroškov, toda ne prevzemamo kasnejše odgovornosti za kupca, v kolikor to dopušča zakon.
 4. Seznanitev z odgovornostjo za stvarne napak

Stvarna napaka pomeni, da izdelek že ob nakupu nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali v drugih primerih, ki jih za kot stvarne napake določa Zakon o varstvu potrošnikov. Če nas pravilno ter najkasneje v roku dveh mesecev po odkritju napake obvestite, lahko zahtevate, da brezplačno odpravimo stvarno napako ali vrnemo del plačila za izdelek v sorazmerju s stvarno napako, izdelek s stvarno napako zamenjamo z novim brezhibnim izdelkom ali vrnemo celotno vplačilo.

Izdelek za katerega menite, da ima stvarno napako nam dostavite na vpogled. Prosimo, da izdelku priložite pisno obvestilo, da gre za stvarno napako na izdelku. Izdelek pošljite na naslov: GenePlanet d.o.o., Cesta na Poljane 24, 1000 Ljubljana. V primeru, ko ugotovimo, da prijavljena napaka ni sporna, vaši zahtevi ugodimo v roku osmih dni. V nasprotnem primeru vas v roku osmih dni obvestimo, da je napaka sporna in vam izdelek po zaključku postopka vrnemo v takem stanju, kot smo ga prejeli..

6.     Garancije in razveljavitve

 1. Ko oddate naročilo, se zavezujete da:
  • Ste zakonsko sposobni, da vstopate v to pogodbo;
  • Da imate vsaj 18 let;
  • V kolikor pošiljate vzorec svojega otroka s podpisom na izjavi potrjujete, da ste njegov zakonit zastopnik in zanj lahko naročite izvedbo genetske analize;
 2. ČETUDI DELAMO PO NAJBOLJŠIH MOČEH, DA SO VSE INFORMACIJE, KAKOR TUDI REZULTATI TESTIRANJ, TOČNI IN PRAVILNI, NE PREVZEMAMO ODGOVORNOSTI ZA PRAVOČASNE, TOČNE, ALI DANE INFORMACIJE V CELOTI. NE MORETE SE ZANAŠATI IZKLJUČNO NA VSEBINE ALI INFORMACIJE, PODANE V GENETSKI ANALIZI IN SE NA NJIHOVI PODLAGI ODLOČATI O POMEMBNIH OSEBNIH IN MEDICINSKIH ODLOČITVAH. VEDNO SE MORATE OBRNITI NA STROKOVNJAKA NA TEM PODROČJU ZA NASVET, KI JE SPECIFIČEN GLEDE NA VAŠO KONKRETNO SITUACIJO.
 3. V določenih primerih lahko pride do situacije, ko za nekatera analizirana mesta DNK (torej gene) ne pridobimo nedvoumne informacije. To pomeni, da je signal tako nizke kvalitete, da ni mogoče s 100 % zanesljivostjo reči, kakšen je rezultat. Zaradi zagotavljanja strokovnosti, v takšnih primerih rezultata na žalost ne moremo podati. Skladno s tem se lahko zgodi, da v rezultatu manjkajo določeni SNP-i ter nekatere specifične analize. V kolikor zaradi omenjenih razlogov ne moremo podati rezultatov za največ 2 analizi, se test smatra za popoln in se ne ponavlja.

7.     Zavarovanje

 1. Strinjate se s tem, da nas zavarujete in varujete pred vsakršno škodo ali izgubo glede uporabe genetske analize, v kolikor ste prekršili Pogoje uporabe, tudi v smislu vseh nadaljnjih zahtevkov ali pravnih postopkov, ki bi nastali ali v primeru, da bi tretja oseba zahtevala določene pravne postopke, v kolikor ste prekršili Pogoje uporabe.
 2. Z naročilom se zavedate možnih vplivov in rizikov genetske preiskave in se pri polni zavesti strinjate, da podjetje genEplanet d.o.o. ne prevzema nikakršne odgovornosti za tovrstne posledice.
 3. Produkti podjetja genEplanet ne nadomeščajo zdravstvenih diagnoz, zdravljenj, priporočil zdravnikov, obiska in iskanja priporočil pri drugih uradnih zdravstvenih ustanovah glede zdravil, prehranjevanja, življenjskega sloga, načina zdravljenja in podobnih storitev. Produkti so namenjeni informiranju naročnikov in opozarjajo na pomembnost preventive za daljše in bolj zdravo življenje.

8.     Splošne določbe

 1. Naprošamo vas, da skrbno preberete določbe Izjave za izvedbo DNK analize, saj boste morali potrditi, da se z njo strinjate, preden nam pošljete svoje osebne podatke.

9.     Pridobivanje in uporaba osebnih podatkov

 1. Vsakršen osebni podatek, ki ste nam ga zaupali, bo obdelan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Imate pravico do vpogleda v vaše osebne podatke, ki jih obdelujemo ter lahko zahtevate njihovo spremembo, dopolnitev, anonimiziranje ali izbris.
 2. Poslan vzorec sline vsebuje genetski zapis, ki se obravnava v obdobju našega pogodbenega razmerja kot skrajno občutljiv zaupen osebni podatek in je v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov obravnavan kot zdravstven podatek. Obdelava le-tega je potrebna v procesu genetskega testiranja. Obvezujemo se, da bomo ohranili zaupno naravo tako pridobljenih podatkov in jih uporabili zgolj v obsegu, ki je nujno potreben za izdelavo z vaše strani zahtevane storitve. Potrjujete, da se z naročilom naše storitve strinjate z določili teh Pogojev uporabe in nam dajete izrecno privolitev, da obdelamo vaše skrajno občutljive osebne podatke. V kolikor nam pošljete vzorec sline, ki pripada drugi osebi, potrebujemo potrditev, da je druga oseba izrecno privolila v našo obdelavo tovrstnih skrajno občutljivih osebnih podatkov.

10.     Razkritje osebnih podatkov

 1. V skladu s strogo obvezo zaupnosti lahko razkrijemo vaše osebne podatke in/ali občutljive osebne podatke našim pooblaščenim osebam in/ali izvajalcem storitev v razumnem obsegu, ki je potreben za izvajanje zgoraj opisanih namenov. Pooblaščene osebe in/ali izvajalci storitev so pogodbeno obvezani k obdelavi vaših podatkov v skladu z našimi navodili in varnostnimi standardi slovenskega Zakona o varstvu osebnih podatkov.
 2. Testiranje, ki ga za nas in v našem imenu opravlja izvajalec storitev v Italiji, temelji izključno na anonimnosti podatkov. Pred začetkom testiranja vzorca vsakemu klientu določimo številko v obliki kode, kar preprečuje morebitno razkritje kateregakoli osebnega identifikacijskega podatka. Vaša identiteta se poveže z rezultati testiranja po njihovi vrnitvi iz laboratorija.

11.   Pravica do odstopa

 1. Ob upoštevanju nekaterih izjem, imate pravico, da pridobite kopijo osebnih podatkov, ki smo jih pridobili od vas, in da popravite morebitne nepravilnosti tako pridobljenih podatkov. V kolikor se želite odpovedati kateri izmed teh pravic, nas o tem obvestite na info@geneplanet.com. Vaš zahtevek bomo obravnavali čim hitreje, pri čemer se obvezujemo k maksimalnem 40 dnevnem roku obravnave.

12.   Pritožbe in spori

Informacije o pritožbenem postopku pri podjetju 

V podjetju genEplanet si prizadevamo za zadovoljstvo strank ter nenehno izboljševanje poslovanja spletne trgovine in naših storitev. Spoštujemo zakonodajo o varstvu potrošnikov in naša vizija je ostati prijazna spletna trgovina. A ker se napake dogajajo, se lahko zgodi, da je izvedba z naše strani drugačna od vaših pričakovanj. V kolikor bi želeli oddati pritožbo glede našega poslovanja, lahko to naredite na več načinov.

Pritožbo lahko pisno podate na sedež podjetja (genEplanet d.o.o., Cesta na Poljane 24, 1000 Ljubljana, ali preko e-pošte na: info@geneplanet.com. Na vaše pritožbe bomo odgovorili v najkrajšem možnem času (najkasneje v roku 30 dni po prejemu le-te). O vaši pritožbi bo odločala dvočlanska komisija, ki jo za vsako pritožbo posebej sestavi direktor podjetja. Za vsa pojasnila v zvezi s pritožbenim postopkom nas lahko pokličete na telefonsko številko +386 59 25 11 11.  

Pri podjetju genEplanet si po svojih najboljših močeh prizadevamo, da se morebitni spori rešijo sporazumno oz. z izvensodno poravnavo. Nudimo tudi možnost izvensodnega reševanja sporov in drugih pravnih sredstev, ki se uporabljajo za podjetja, ter njihovi dostopnosti. (43b. člen ZVPot) 

Če sporazumna rešitev ni možna in je spor nerešljiv, je za njegovo razrešitev pristojno okrajno sodišče v Ljubljani.

13.   Neposredno trženje

 1. Z vaše strani posredovane osebne podatke lahko uporabimo z namenom, da vas obvestimo o naših in zastopanih proizvodih in storitvah, ki bi lahko bile za vas zanimive. Tovrstno trženje lahko izvedemo po pošti, e-mailu, SMSu, telefonu ali faksu. Obveščanje o proizvodih in storitvah lahko vedno prekličete s sporočilom na info@geneplanet.com.

14.   Končne določbe

 1. Ti Splošni pogoji uporabe in izdelave genetskih analiz GenePlanet veljajo od dne 15.12.2016 dalje.